Oplichtings-praktijken, blijf alert

Oplichtings-praktijken, blijf alert

27 juli 2024

We horen helaas weer steeds meer dat oplichters actief zijn bij ouderen. Ouderen vormen een steeds grotere doelgroep voor oplichters. Vaak zijn ze uit op geld of persoonlijke informatie. 

De oplichters komen langs, bellen aan en doen zich voor als bijvoorbeeld agent, waterleiding monteur, maar ook als zorgmedewerker. Zij dragen een uniform en geven aan dat zij er zijn voor uw veiligheid, uw gezondheid of om, wegens dreigende inbraak, op uw kostbaarheden te letten. In sommige gevallen nemen zij telefonisch contact op. Deze oplichters zijn actief in het hele land. Zo’n 80 procent van de slachtsoffers van deze vorm van inbraak is 55 jaar of ouder.

Aangifte doen
De politie benadrukt dat zij nooit naar persoonlijke bezittingen vraagt. Het is belangrijk om altijd aangifte te doen van dergelijke pogingen, ook als er geen sprake is van succesvolle oplichting. Schaamte is niet nodig volgens de politie; hoe meer informatie de politie ontvangt, zoals aangiftes en telefoonnummers van de nepagenten, hoe sneller deze praktijken gestopt kunnen worden.

Maatregelen
Ook wordt aangeraden om maatregelen te treffen. Laat bijvoorbeeld wanneer u alleen thuis bent, niemand binnen. Ook kunt u veiligheidsmaatregelen treffen waarmee u de deur op een kier kunt opendoen, denk aan een deurketting. Daarnaast is het goed om deze mogelijkheden te bespreken met uw naasten, of met bijvoorbeeld kwetsbare ouderen in uw omgeving. Wees ervan bewust dat medewerkers van bedrijven nooit onaangekondigd langskomen. Daarnaast kunt u altijd vragen om een legitimatie, ook bij onze medewerkers.