Mia (104) oudste bewoner Magentazorg

Mia (104) oudste bewoner Magentazorg

28 januari 2021

Hoera, Mia Tehupeiorij is vandaag maar liefst 104 jaar oud geworden. Met deze bijzondere leeftijd is ze de oudste bewoner van Magentazorg. Reden genoeg om haar flink in het zonnetje te zetten!

Mia wordt vandaag door Edwin Dupon (directeur verpleeghuiszorg) en de zorgmedewerkers van de afdeling Waterkant van verpleeghuis Zuyder Waert gefeliciteerd met haar verjaardag. Er wordt gezongen en ze krijgt een prachtige bos bloemen. Ook is er taart, met natuurlijk de cijfers ‘104’ erop.

Wat is het geheim voor deze respectievelijke leeftijd? We vroegen het haar neef Wim en nicht Jitske: “Ze was vroeger ontzettend sportief. Ze beoefende meerdere sporten. Ze heeft zelfs drie keer de Elfstedentocht gereden: in 1941, 1942 en 1947.” De familie van mevrouw woont in Florida. Haar neven en nichten omschrijven haar als een ‘taaie tante’. Haar neef Wim vertelt: “Een zondag wandelingetje (vroeger) met tante door de duinen voor kleine Wimpie, was gelijk een dodenmars. Hup 2, 3… en maar verder!

De half Ambonese Mia werd in 1917 geboren in Amsterdam. Ze groeide op tussen Vlaardingen en Amsterdam en studeerde af aan de Hogere burgerschool (HBS). Later verhuisde Mia met haar moeder naar Alkmaar. Jitske: “Wij brachten er veel interessante vakanties door: lange duinwandelingen in Bergen, strandwandelingen in Egmond, met stormen naar een gestrand schip kijken, naar dijkwerken. Altijd waren het grote trektochten met picknicks, waar ook buurkinderen bij uitgenodigd werden.

Vroeger gaf Mia de kleinkinderen van haar zus regelmatig ‘les’ over geschiedenis en natuurkunde. Tijdens het maken van bloemstukjes, schakelde de kleinkinderen regelmatig oma’s hulp in voor het identificeren van de vergaarde planten.

Mia bleef altijd enorm actief met jaarlijks trektochten door de Alpen of Lapland. “Op onze verjaardagen kregen we boeken over grote ontdekkingsreizen, bijvoorbeeld van Roald Amundsen en Fridjof Nansen.” Alhoewel Mia een prachtbaan had in Amsterdam bij een internationaal handelsbedrijf, startte ze een verpleegcursus in Den Helder. Dit deed ze om haar zuster met meer kennis te verzorgen. De avondcursussen tijdens de Alkmaarse winters, woonde ze enthousiast bij. “De veelzijdige invloed op ons, hebben we ongemerkt meegekregen. Over de jaren heeft dit zich geuit in ons veelzijdige enthousiasme voor haar kennis en doen”, aldus Jitske.

Het is de 21ste keer dat Mia haar verjaardag viert in Zuyder Waert.

Fotogalerij

Mia (104) oudste bewoner Magentazorg
Mia (104) oudste bewoner Magentazorg
Mia (104) oudste bewoner Magentazorg