Het bijzondere interactieve zorginstrument: de CRDL

Het bijzondere interactieve zorginstrument: de CRDL

9 maart 2021

Woonzorglocatie De Dijckhoeve in Koedijk is een crowdfundingsactie gestart voor de aanschaf van een interactief zorginstrument voor haar bewoners: de CRDL. Het instrument vertaalt aanraking naar geluid en is zeer geschikt voor mensen met dementie. We vroegen psychomotorisch therapeut Naima hier meer over.

1. Hoe helpt de CRDL mensen met dementie?

“De CRDL vertaalt contact naar geluid. Bij de CRDL staat aanraking centraal. Bewoners kunnen positieve effecten ervaren door aanraking, zoals pijnvermindering, rust, ontspanning of troost. Aanraking heeft voor mensen met dementie specifieke functies, waaronder:

  • veiligheid: in verband met de cognitieve achteruitgang, gaat alles wat vertrouwd en geliefd is verloren. Daardoor worden bewoners vaak angstig. Aanrakingen bieden een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ook kan het helpen om emoties te uiten.
  • communicatie: bewoners met dementie communiceren steeds moeilijker en dit leidt tot een isolement. Aanrakingen zijn dan een belangrijke manier om de ander met aandacht te ontmoeten. Mensen met dementie hebben behoefte aan aanraking (huidhonger), warm en affectief contact. Het tastzintuig kan een toegangspoort zijn voor mensen met dementie. Je kunt zonder woorden (maar via aanraking) toch in gesprek gaan met elkaar.
  • herinneringen: met de CRDL kunnen ook herinneringen worden opgeroepen. Daarom is de CRDL ook heel fijn voor mantelzorgers of familieleden, omdat er soms mooie, intieme momenten ontstaan. Familieleden zijn vaak ontroert, omdat ze ineens hun dierbaren op een andere manier meemaken. Bewoners en familieleden kunnen samen echt iets doen, een zinvolle tijdsbesteding.”

2. Hoe kun je de CRDL gebruiken?

“Het is een-op-een of in een groep te gebruiken. Je kunt verschillende geluidsprogramma’s instellen. De CRDL biedt ook de mogelijkheid persoonlijke geluiden toe te voegen, zoals stemmen van vertrouwde personen. De CRDL is oplaadbaar en gaat jaren mee.”

3. Wat is jouw mooiste ervaring met de CRDL?

“Ik heb twee situaties meegemaakt die mij altijd zullen bij blijven: de eerste situatie was met een bewoner van De Dijckhoeve. Er heerste een intieme sfeer en met rust en aandacht zaten we buiten. Ze had beide handen op de CRDL. Ik legde een van mijn handen op haar hand en streelde met mijn andere hand over haar arm, zonder te praten.

Ze straalde en keek heel lang en diep in mijn ogen. Ze fluisterde: “Je bent een mooi mens”. Ik streelde over haar wang en antwoorde heel zachtjes “Ik ben een mooi mens door u! U bent ook een mooi mens! Het is zo fijn om met u hier te zijn.” Toen rolden de tranen over haar wangen. Het was een heel ontroerend moment. Sindsdien heb ik het gevoel dat deze bewoner iets in mij herkent, wanneer ik op de locatie komt. Ook al weet ze niet echt wie ik ben, want ze heeft dementie. Toch is er iets van herkenning. We hebben een goede band, het klikt tussen ons twee.

De tweede situatie was met bewoner van Oudtburgh. Hij had beginnende dementie en hij was in die periode erg ongelukkig. Hij voelde zich eenzaam, vond geen aansluiting en trok zich terug. Soms vertoonde hij boos gedrag. Hij liet zich ook niet zomaar aanraken. Hij kwam altijd stoer over en kon daardoor zijn emoties niet goed laten zien. Ik had nooit verwacht dat hij geïnteresseerd zou zijn in de CRDL, maar toch was hij dat wel…

Op een avond, mengde ik mij onder de bewoners. Ik begon te ‘CRDLen’ en dat trok zijn aandacht. Hij kwam erbij zitten in zijn rolstoel. Eerst op een afstand, en steeds iets dichterbij. Hij begon een aantal technische vragen te stellen, want hij wilde weten hoe het werkte. Ik gaf voor zover ik kon, een technische uitleg. Vervolgens vroeg ik aan hem of hij het samen met mij wilden proberen. Tot mijn verbazing stemde hij in. Hij is tot nu toe degene, met wie ik het langst ooit een CRDL-sessie heb gehad. Hij was zo enthousiast en ontroert door de aanraking! De rest van de avond is hij bij de groep blijven zitten. Hij maakte contact met andere bewoners en was aan het lachen. De verzorging was verbaasd en verwonderd over het andere gedrag dat de bewoner die avond vertoonde: hoe hij had genoten, hoe gezellig hij was met de groep en hoe hij zich liet aanraken tijden de sessie met de CRDL. Andere bewoners reageerden ook heel positief op hem. Het was een succesvolle avond!” 

Doneren

De CRDL kost 4950 euro. Voor deze crowdfunding is een rekening opengesteld van Magentazorg. Doneren kan via deze tikkie-link: http://bit.ly/tikkie-CRDL 
Wij zullen u ontzettend dankbaar zijn!

Fotogalerij

Het bijzondere interactieve zorginstrument: de CRDL
Het bijzondere interactieve zorginstrument: de CRDL
de-dijckhoeve

Vragen?

Neem contact met ons op:

locatie-wijkteams

Locaties en wijkteams

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een locatie of wijkteam. In het overzicht vindt u alle gegevens.

klachten-complimenten

Klachten & suggesties?

Magentazorg staat voor goede zorg en dienstverlening. Wij willen zorg leveren van hoge kwaliteit. Voldoen wij niet aan uw verwachtingen of heeft u een suggestie? Dan horen wij dat graag.