De Magenta-roze zelfredzaamheidskoffer

De Magenta-roze zelfredzaamheidskoffer

17 februari 2022

Een interview met Debbie Neuteboom, Manager zorg aan huis

Geen dag is hetzelfde in de zorg aan huis. Dat weet Debbie Neuteboom maar al te goed. Ze is Manager zorg aan huis bij Magentazorg en het is één van haar – en Magentazorgs – doelen om de zorg continu te verbeteren. “Onze teams komen letterlijk bij de cliënten thuis”, licht Debbie toe. “Dit vraagt veel oplossingsgerichtheid en creativiteit. Geen thuissituatie is namelijk hetzelfde, je hebt bijvoorbeeld niet altijd alle artikelen die je nodig hebt bij de hand. Die afwisseling en uitdaging vind ik persoonlijk het allermooist aan dit werk. Bij Magentazorg kijken we ook continu hoe we de zorg nóg beter kunnen maken. Dat zorgt voor een aantal mooie ontwikkelingen.”

De zelfredzaamheidskoffer
Eén van die ontwikkelingen is de zelfredzaamheidskoffer. “Dit is oorspronkelijk een best practice – oftewel een succesvolle methode – van zorgverzekeraar VGZ en wij waren ook gelijk enthousiast over het idee”, vertelt Debbie. “In de koffer vind je allerlei handige benodigdheden waardoor de cliënt kleine zorghandelingen zelf kan oppakken. Denk bijvoorbeeld aan een lange schoenlepel, een oogdruppelbril en verdikt bestek. De inhoud is samen met onze wijkverpleegkundigen en ergotherapeuten samengesteld. Het zou ook zomaar kunnen dat hier over een jaar nog veel meer producten in zitten, nieuwe ideeën zijn namelijk altijd welkom.”

Elk wijkteam heeft zo’n Magenta-roze zelfredzaamheidskoffer. “De wijkverpleegkundigen nemen de koffer mee op intake of tijdens een zorgbezoek”, vertelt Debbie enthousiast. “Dan kunnen ze direct aan de cliënt laten zien welke producten wij aanbieden. Op het moment dat een cliënt een product gaat gebruiken, geef je een stukje vrijheid en autonomie terug. Hierdoor kan je echt iemands dag maken en zo maken we samen het verschil.” Tegelijkertijd vermindert dit het aantal zorgmomenten dat een cliënt nodig heeft per dag, hierdoor kunnen meer cliënten worden ondersteund bij hun zorgvraag.

Maak de zorg steeds beter
Naast deze koffer heeft elke medewerker ook een eigen Magentazorgtas. “We hoorden regelmatig dat men bepaalde spullen miste tijdens het werk”, deelt Debbie. “Van een perforator tot een verbandschaar, handschoenen, zelftest en informatiekaartjes. Al die benodigdheden zitten in deze tas, waardoor het werk weer een stukje leuker en makkelijker wordt. Deze kleine initiatieven zorgen ervoor dat de zorg steeds beter wordt, zowel voor onze medewerkers als de cliënt.”

Fotogalerij

De Magenta-roze zelfredzaamheidskoffer
De Magenta-roze zelfredzaamheidskoffer
De Magenta-roze zelfredzaamheidskoffer