Een duurzaam en succesvol 2022

Een duurzaam en succesvol 2022

18 januari 2023

2022 was een veelbewogen jaar dat voorbij is gevlogen. Samen met Jerry Groenewegen, manager huisvesting/facilitair bij Magentazorg, blikken we terug. Hoe heeft hij het afgelopen jaar binnen Magentazorg ervaren en welke bijzondere ontwikkelingen vonden er plaats vonden op het gebied van duurzaamheid en huisvesting?

Een korte terugblik
“Het was een druk maar succesvol jaar”, begint Jerry enthousiast. Hij heeft samen met zijn team grote projecten mogen oppakken die mooie veranderingen teweeg brachten binnen Magentazorg. “We hebben met Magentazorg snel en goed moeten inspelen op de ontwikkelingen rondom corona. Daar mogen we zeker even bij stilstaan, er is namelijk een onvoorstelbare hoeveelheid werk verzet door onze teams. Daarnaast hebben we ook veel tijd en aandacht gestoken in de bouw en inrichting van het nieuwe revalidatiecentrum in Oudorp. Een enorm project maar uiteindelijk is alles vlekkeloos verlopen. Iets waar we trots op mogen zijn. En als team hebben we met Magentazorg echt stappen gezet op het gebied van duurzaamheid”.

13 duurzame locaties
Duurzaamheid is heel belangrijk binnen Magentazorg. Daarom is hier het afgelopen jaar extra aandacht aan besteed. Jerry licht toe waarom dat zo van belang is: “Als zorgsector zijn we voor ongeveer 8 procent verantwoordelijk van alle CO2-uitstoot in Nederland, dit is natuurlijk significant. Dus als wij als Magentazorg actie ondernemen, dan heeft dit ook echt betekenis.”

Hoe is dit aangepakt? Door een samenwerking aan te gaan met het Milieu Platform Zorgsector (MPZ). Dit is een onafhankelijke instelling die een thermometer heeft ontwikkeld om de zorgsector te helpen verduurzamen: de Milieuthermometer Zorg. Deze thermometer is ingericht voor alle 13 locaties van Magentazorg.

Deze milieuthermometer kijkt naar de gehele dwarsdoorsnede van Magentazorg als het gaat over energie en afval, maar bijvoorbeeld ook over inkopen en personeelsbeleid. Jerry vertelt trots over de impact die het maakt: “We lopen 15 thema’s met uiteenlopende actiepunten langs en maken hier een beleid voor. Uiteraard zijn er ook maatregelen genomen die direct verschil maken, denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van 20 elektrische fietsen om zo het gebruik van de auto te ontmoedigen daar waar dit ook kan. Begin kwartaal 2 zal Magentazorg opgaan voor de certificering brons voor 11 locaties, eind van dit jaar zal dan ook nog het nieuwe revalidatiecentrum opgaan voor het bronzen certificaat. Brons is een kwaliteitskeurmerk die organisaties ontvangen wanneer ze systematisch, diep verankert duurzaam handelen en dit ook in het beleid is opgenomen. “Hier zijn we super trots op!”

Plannen 2023
Brons is natuurlijk pas niveau één geeft Jerry aan. “Er kunnen nog veel stappen gezet worden om de zorg te verduurzamen, zowel op korte als op de lange termijn”. In 2023 gaan we binnen Magentazorg kijken naar de mogelijkheden om niveau twee te behalen; het zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg. De eerste stappen hiervoor richten zich vooral op het verduurzamen van het inkoopbeleid vertelt Jerry. “We moeten een routekaart ontwikkelen waarin we allemaal hetzelfde beleid hanteren. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn in deze stap afhankelijk van de directie en de raad van bestuur, maar ook van onze partners.”

Daarnaast worden er op het gebied van vastgoed verschillende stappen gezet. “Er worden meerdere kleine renovaties doorgevoerd, onder andere op locatie Hoge Duinen en Oudtburgh. Hierdoor zullen de ondersteunende diensten van Magentazorg verhuizen van Zuyder Waert naar onze gerenoveerde locatie in Oudtburgh. We hebben dus nog grootse plannen voor 2023.”

Na een succesvol 2022 met mooie ontwikkelingen is het tijd voor een nieuw jaar. Een jaar met verschillende uitdagingen die Jerry en zijn team dan ook niet uit de weg gaan. “Stapje voor stapje, net zo lang tot iets wel kan en we niveau twee bereikt hebben” eindigt Jerry zijn verhaal.